Our lives are not our own. From womb to tomb, we are bound to others. Past and present. And by each crime and every kindness, we birth our future.
– o nominalizare Globul de Aur
Nota Cinemagazin: 9.5 / 10
Cloud Atlas e ca un diamant. Mare, stralucitor, multifaÅ£etat – isi demonstreaza perfectiunea in functie de precizia cu care este slefuit. Iar echipa de regizori care s-a ocupat de asta a avut grija sa-l lucreze pana in cele mai mici detalii.
Tandemul imbatabil al fratilor Wachowski, cei care ne-au dat pe spate cu seria Matrix sau cu V for Vendetta, l-a cooptat inca din 2005 pe Tom Tykwer (Perfume: The Story of a Murderer, Run Lola Run) pentru acest proiect extrem de ambitios, transpunere a romanului omonim scris de David Mitchell. Si spun proiect ambitios pentru ca ceea ce si-au propus ei a fost sa obtina un produs inovator si revolutionar in cinematografie.
Din aceasta cauza, Cloud Atlas a starnit numeroase polemici si a impartit criticii in doua: unii il privesc drept o reusita incontestabila, un film spectaculos si vizionar, curajos, unic, in timp ce altii se arata dezamagiti de structura sa prea complicata si greu de urmarit, de lipsa de coerenta si de substanta.
Aprecierile sunt subiective, iar Cloud Atlas este un film care se adreseaza tocmai subiectivismului din noi. Mesajul pe care vrea sa il transmita atinge pe fiecare in mod diferit, impresionand sau nu, starnind reverberatii pozitive sau negative.
Ceea ce pot sa spun este ca, personal, nu am simtit nicio clipa apasarea timpului. Cele aproape trei ore petrecute in sala de cinema s-au scurs firesc, nebagate in seama. Impletitura narativa destul de stufoasa nu mi s-a parut greoaie sau de neinteles. Din contra, am savurat senzatia de 6-in-1 si sentimentul bizar de interconectivitate creat de aceasta: ca si cum ai urmari 6 filme diferite, si totusi legate intre ele… bucurandu-te de fiecare data cand mai potrivesti din piesele unui puzzle urias cat o lume intreaga.
Am apreciat faptul ca, desi de proportii epopeice, filmul are o structura foarte bine gandita si inchegata. Ochiurile din imensa retea impletita de regizori sunt urmarite cu foarte multa atentie, nefiind lasat niciunul sa scape din tesatura complexa pe care o manuiesc cu pricepere.
Desi mesajul pare facil (am acordat un minus alegerii de a-l enunta direct, si cu toate ocaziile, ca pentru a nu fi cumva ratat de cei neatenti), si desi anumiti conectori sunt prea vizibili – cred eu inutili (vezi semnul sub forma de cometa care apare pe pielea celor importanti), Cloud Atlas contine multe indicii de adancime, pe care nu le poti repera decat la o a doua sau a treia vizionare. Cu siguranta echipa de regizori s-a confruntat cu dificultatea de a transmite un mesaj complex intr-o forma noua si totusi accesibila majoritatii privitorilor. N-as putea spune ca alegerea facuta de ei a avut la baza doar aspectul comercial, deoarece filmul te face sa gandesti si ridica intrebari care iti pot da serios de lucru.
Dincolo de partea vizionar-moralizatoare, extraordinar la Cloud Atlas este adevaratul tur de forta in ce priveste efectele speciale si machiajul. Nu am reusit sub nicio forma sa inteleg cum de nu a fost macar nominalizat la Oscar pentru transformarile incredibile ale actorilor, care uneori te lasa efectiv cu gura cascata….
Cu un buget imens pentru un film independent, de peste 100 de milioane de dolari (care probabil nu va fi recuperat), cu o distributie de mare efect si de o calitate excelenta, cu un mesaj pornit sa atinga profunzimile spiritului uman, Cloud Atlas este un pariu urias pe care cativa regizori vizionari il pun cu viitorul. S-ar putea sa nu-l castige, insa fara riscuri nu exista evolutie.
Regia si scenariul: Tom Tykwer, Andy Wachowski, Lana Wachowski
Cu: Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant, Jim Broadbent, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Susan Sarandon, Doona Bae, Ben Whishaw, Keith David, Xun Zhou
Durata: 172 min
Premiera SUA: 26 octombrie 2012
Premiera Romania: 23 noiembrie 2012
Nota IMDB: 7.9
Alte pareri: Angela, Marian, FilmeTari, Ars Cinemateca, Bogdan, Cronicarul de film, Delia, Adina, Victor, Stefan, Andres, Tiberiu, John, korinams, MoNo, Revista Nautilus
Andres says:
Mi-a placut la nebunie filmul asta! 😀 Trebuie revazut.
Teo says:
Cu siguranta!