- 2 premii si 3 nominalizari Globul de Aur
- 2 premii si 3 nominalizari Oscar
- 2 premii si 3 nominalizari BAFTA
Nota Cinemagazin: 10 / 10
Nu trece prea mult timp, si mai face Tarantino cate una nefacuta. Dupa ce in urma cu trei ani a intors pe dos legile cinematografiei cu Inglorious Basterds, impunandu-si propriile reguli si sfidand logica temporalitatii istorice, acum recidiveaza intr-o productie si mai ostentativa.
Django Unchained este cu certitudine o piesa de rezistenta in angrenajul tarantinian: functioneaza impecabil si desavarseste intregul mecanism. Daca n-ar fi existat aura impenetrabila a iconicului Pulp Fiction, as fi clasat-o drept cea mai buna realizare a lui de pana acum. O opera completa.
Antrenant, inchegat, de un comic parodic demential, cu dialoguri absolut fenomenale si personaje extrem de bine croite, Django Unchained se dovedeste o lectie inedită (si excentrica) despre ce inseamna sa faci Film. Iar cand vrea sa dea lectii, Tarantino o face in stilul caracteristic, asumandu-si (si proclamandu-si) cu ostentatie abordarea originala si socanta.
Geniul regizoral nu rezulta numai din indrazneala de a interpreta istoria dupa bunul plac, plasand un negru intr-o ipostaza de neimaginat la acea vreme (cu doi ani inainte de Razboiul Civil), ci si din abilitatea cu care sunt manuite si transformate toate resursele. Tarantino face din platoul de filmare terenul sau de joaca, un loc in care se aplica doar propriile reguli, zona in care ludicul este la el acasa iar neverosimilul devine credibil.
Marca inconfundabila, sangele nu lipseste din Django Unchained. Chiar mai mult ca in trecut, acesta tasneste de pretutindeni, scaldand totul in culori vii, vascoase. Vizualul se manifesta in forta, Tarantino demonstrand ca stie sa faca arta din sange si bumbac, din gloante si zapada, din piele si pamant.
Pe langa scenariul extrem de original, violent si de un comic irezistibil, Django Unchained ne ofera o resursa infinit mai valoroasa: distributia exploziva. Si daca ramanem muti de uimire in fata interpretarii lui Samuel L. Jackson, de nerecunoscut sub masca raului pur caruia ii da viata, daca il admiram pe Jamie Foxx intr-o ipostaza insolita si nonconformista care rastoarna canoanele (si istoria), cadem de-a dreptul in admiratie in fata prestatiei lui Leonardo DiCaprio, distribuit pentru prima data intr-un rol negativ absolut.
Interpretarea extraordinara a lui DiCaprio este eclipsata insa de prezenta fenomenala a lui Christoph Waltz, genialul actor care a lucrat cu Tarantino si in Inglourious Basterds (si pe care l-am mai admirat in Carnage, Water for Elephants sau The Three Musketeers). Cu mult mai carismatic de aceasta data, in postura de vanator de recompense priceput la vorbe si la arme, sugubat si cinic, dar dispus sa moara pentru un principiu, Waltz este o absoluta incantare pentru minte si spirit. Personal, il consider cel mai talentat actor la ora actuala.
Din distributie nu putea lipsi, bineinteles, insusi Tarantino, veritabil watermark al propriilor filme, de admirat pentru felul in care alege sa isi faca disparitia aparitia. Nu am putut sa nu remarc modul de o autoironie crunta prin care isi desfiinteaza personajul, cu un umor criminal de-a dreptul.
P.S. Mostra de umor tarantinian: filmul a fost lansat in America pe 25 decembrie, de Craciun.
Ah, inca ceva. Nota 10 primita (in premiera) de Django Unchained pe Cinemagazin se datoreaza contributiei hotaratoare a lui Christoph Waltz.
Regia si scenariul: Quentin Tarantino
Cu: Christoph Waltz, Jamie Foxx, Leonardo DiCaprio, Samuel L. Jackson, Kerry Washington, Walton Goggins, Don Johnson, Franco Nero, Danièle Watts
Durata: 165 min
Premiera SUA: 25 decembrie 2012
Premiera Romania: 18 ianuarie 2013
Nota IMDB: 8.6
Au mai scris despre -Stefan, Marian, Filme Carti, Adina, Radu
Radu Ştefan RS says:
Într-adevăr un film foarte bun! Sunt sigur că nu voi fi dezamăgit! Mulţumesc pentru pingback!
Teo says:
Cu placere!
Pingback/Trackback
Cele mai MINUNATE articole cinefile ale saptamanii | Cel mai MINUNAT.EU blog