Home – un documentar produs de Luc Besson (mai e nevoie sa mentionez oniricul, acvaticul, fascinantul Le grand bleu / The big blue, sau Léon sau The Fifth Element, Joan of Arc, Taxi, The Transporter, Banlieue 13?) si regizat de Yann Arthus-Bertrand.
Daca numele lui Besson nu mai are nevoie de lamuriri, cel al lui Arthus-Bertrand nu aprinde prea multe luminite in mintea privitorului profan.
Acesta este un fotograf (si jurnalist) francez, specializat in documentare despre sport, wildlife si fotografii aeriene. In 1991 a infiintat Altitude Agency, prima agentie de presa din lume si banca de imagini continand fotografii facute din elicopter sau baloane cu aer cald.
Descrierile seci care il promoveaza spun ca Home este un documentar filmat in 54 de tari, care vrea sa atraga atentia asupra incalzirii globale sub influenta cresterii cantitatilor de CO2 din atmosfera si sa demonstreze ca toate problemele Pamantului sunt interconectate.
Dincolo de sinopsisurile impersonale, Home este un poem. Este cea mai frumoasa si mai dureroasa declaratie de dragoste facuta Terrei, purtand amprenta inconfundabila a lui Besson.
Terra, asa cum foarte putini dintre noi au avut ocazia sa o vada si sa o cunoasca. Imagini de o frumusete tulburatoare aluneca prin fata camerei intr-o simfonie de culoare si sunet, nepamanteasca si inimaginabila.
Vocea lui Glenn Close (pentru varianta in engleza) ne poarta de-a lungul timpului, de la inceputurile miliardelor de organisme unicelulare catre explozia Vietii: flora, fauna, Natura. Pamantul masoara timpul in miliarde de ani. I-au trebuit patru miliarde de ani sa creeze copaci.
In lantul speciilor, copacii sunt o culme, “a perfect living sculpture”… “Trees defy gravity. They are the only natural element in perpetual movement toward the sky.”…
Totul e armonie, totul e echilibru.
Dar asta nu e tot… Ritmul vietii devine din ce in ce mai alert, omenirea se dezvolta accelerat. Evolutia nu mai e una fireasca.
Imaginile edenice sunt inlocuite cu dezolante paduri defrisate masiv, relieful se desertifica, ghetarii se topesc, fantanile seaca. Si asta este Realitatea.
Industrializarea accelerata, poluarea, aglomerarile urbane, intr-un cuvant oamenii si actiunile lor egoiste sunt principala cauza a schimbarilor dramatice la care asistam.
Pulsul planetei este dat peste cap, clima se modifica, numeroase specii de pasari, animale si plante au disparut deja sau sunt pe cale de disparitie.
In final nu mai conteaza daca schimbarile brutale au fost determinate de cresterea cantitatii de CO2 sau de activitatea solara (cum sustin autorii altui documentar, “Marea cacealma a incalzirii globale”), si da, poate ca ecologismul a devenit fetisul “must-do” al timpurilor noastre, poate ca este folosit de catre terti ca modalitate de manipulare a turmelor. Tocmai din cauza asta trebuie sa gandim inainte de a actiona, sa reflectam inainte de a lua o decizie.
Insa, dincolo de polemici si de teoretizari conspirationiste, fiecare dintre noi are obligatia de a respecta locul in care traieste, fiecare trebuie sa devina constient de faptul ca un gest, oricat de mic, poate contribui la armonia acestei minunate planete albastre.
Home a fost lansat in direct pe YouTube anul trecut, de Ziua Internationala a Mediului – 5 iunie -, in acelasi timp cu premiera sa in cinematografe. Vizionarea lui pe internet nu necesita vreun sistem de plata:
https://youtu.be/jqxENMKaeCU
Nota Cinemagazin: 10
Pingback/Trackback
Le Sel de la Terre – Sarea Pamantului (2014)