CineMagazin

Despre filme, cu subiectivitate…

Safety Not Guaranteed (2012)

 

Ce film se poate face cu un buget de 750 000 $ (da, mii de dolari, nu milioane), cu o mana de actori nu prea cunoscuti si cu un anunt real dintr-un ziar, in care se cauta partener pentru calatorie in timp? Raspunsul e: Safety Not Guaranteed – o productie independenta foarte reusita, cu un scenariu inteligent si o structura inedita.

Intr-o lume in care nu ai siguranta a ceea ce se va intampla maine, filmul iti ofera confortul si echilibrul unei povesti nu bizare, dar iesite din comun. Samanta povestii a fost plantata in 1997, cand intr-un ziar, din cauza ca trebuia umplut spatiul de la rubrica de anunturi, un redactor a conceput in gluma (si a publicat!) urmatorul text:

Se cauta: Cineva care sa mearga inapoi in timp cu mine. Nu este o gluma. Vei fi platit dupa ce ne intoarcem. Trebuie sa iti aduci propriile arme. Siguranta nu e garantata. Am mai facut asta doar o singura data.

La vremea respectiva gluma a ajuns pana la The Tonight Show with Jay Leno, starnind atentia (si rasetele) publicului. Se stia ca anuntul a fost o farsa. Dar daca ar fi fost real? Daca autorul acestuia ar fi existat in realitate?

Safety Not Guaranteed e genul de film care face parte din categoria celor in care (speri ca) nimic rau nu se poate intampla. Totul curge firesc, intr-o atmosfera familiara, relaxata, evenimentele petrecandu-se sub semnul unui comic subtil, intercalat de momente de un romantism deloc fortat, cald.

Marele plus al acestuia este abordarea insolita a unui subiect cu totul neobisnuit, intr-un stil care difera foarte mult de structurile hollywoodiene arhicunoscute. Interpretarea actorilor nu lasa loc de reprosuri, iar locatiile alese ofera ceva mai mult decat simpla placere vizuala.

Asadar, intr-un film cu anunturi bizare, urmariri, agenti guvernamentali ineficienti, antrenamente de lupta si o masina a timpului, absurdul se transforma intr-o revelatie de proportii. Finalul iti imprima un zambet larg si prostesc pe fata, care persista chiar si dupa ce ultimele secvente s-au stins.

Safety Not Guaranteed e un SF. Sau nu. De fapt, ramane de vazut.

Regia: Colin Trevorrow
Scenariul: Derek Connolly
Cu: Aubrey Plaza, Mark Duplass, Jake Johnson, Karan Soni, Jenica Bergere, Mary Lynn Rajskub, Kristen Bell
Durata: 86 min
Premiera SUA: 22 ianuarie 2012
Nota IMDB: 7.1
Nota Cinemagazin: 7.5 / 10

 

Category: Comedie, Romantic, SF

  Pingback/Trackback

  End of Watch « Silence's Blog

 • Angela says:

  m-ai facut curioasa :)

  16 December 2012 at 10:11 PM
  • Teo says:

   Chiar vreau sa iti aflu parerea in legatura cu filmul asta. :)

   17 December 2012 at 1:17 PM

  Pingback/Trackback

  2013 de vazut « Movie Zone

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*