The world will break your heart ten ways to Sunday. That’s guaranteed. I can’t begin to explain that. Or the craziness inside myself and everyone else. But guess what? Sunday’s my favorite day again. I think of what everyone did for me, and I feel like a very lucky guy.
- 1 premiu si 7 nominalizari Oscar
- un premiu si 3 nominalizari Globul de Aur
- un premiu si 2 nominalizari BAFTA
Nota Cinemagazin: 8 / 10
Cel mai apropiat gen in care putem incadra Silver Linings Playbook ar fi “comedie romantica“. Dar e o clasficare inexacta. Silver Linings iese din tiparele unei asemenea formule, cel putin asa cum o stim dupa canoanele hollywoodiene, fortandu-le cu indrazneala. Nebunie curata, am putea zice…
Inca de la prima scena iti dai seama ca este vorba despre o abordare diferita. Pat Solitano (Bradley Cooper) iese de la balamuc, dupa noua luni de reabilitare emotionala. Inca nu stim ce s-a intamplat de a ajuns acolo, si nici cat de grave au fost faptele. Nu banuim ce va urma si la ce ar trebui sa ne asteptam. Si asta este un lucru bun.
Treptat, pe masura ce povestea se deruleaza, ni se ofera si raspunsurile de care avem nevoie. Pana la urma vom intelege ca Silver Linings nu este un film despre un tip sarit de pe fix si obsesiile lui maniaco-depresive, ci despre felul in care suntem invatati sa vedem lumea. De fapt, despre nebunia de a spune ce gandesti, de a face ceea ce iti doresti, nebunia de a fi tu insuti… despre nebunia de a trai. Pana la urma, nu reusim sa evitam semnul de intrebare care se intrevede, ca intr-un palimpsest: “Avem dreptate atunci cand catalogam ceva drept o nebunie? Cine poate spune daca ideea noastra despre normalitate este corecta?”
Ma intrebam, inainte de vizionare, ce anume a determinat Academia Americana sa nominalizeze Silver Linings la nu mai putin de opt categorii. In primul rand, interpretarea. Bradley Cooper face un pas hotarat in fata, scotand la iveala un talent nebanuit. Da, l-am remarcat in The Hangover si in Limitless, insa prestatia lui de pana acum nu depasise parametrii unui rol corect executat. De aceasta data se evidentiaza prin profunzimea pe care o transmite, prin naturaletea si pasiunea cu care face din Pat un personaj autentic.
Si daca Bradley Cooper este firul argintiu care ne călăuzeşte de-a lungul filmului, atunci Jennifer Lawrence este flacara in prezenţa căreia acesta străluceşte cel mai tare. Protagonista din The Hunger Games abordeaza in Silver Linings un rol dificil cu incredibila maturitate si profesionalism, fiind intens aclamata atat de critica de specialitate, cat si de spectatori.
Dar cele mai savuroase personaje se profileaza in background, in ipostaza parintilor lui Pat, interpretati de Robert De Niro si Jacki Weaver. Un cuplu spectaculos, adevarata delectare la privit, cei doi sunt sarea si piperul intregului film. Nu am putut sa nu remarc cu satisfactie revenirea plina de verva a lui De Niro, felul comic si sensibil in acelasi timp in care isi construieste personajul, cat si umorul cu care isi parodiaza personaje mai vechi.
Silver Linings Playbook este, cel mai bine zis, o dramodie romantica cu o abordare atipica. Scenariul construit cu inteligenta si umor aluneca spre final in predictibilitate – insa este o predictibilitate asumata. Am apreciat modul in care Silver Linings iese din rand si revendica o personalitate proprie, distincta, precum si dialogurile bine construite, cu replici extrem de directe, cu idei ascutite.
Probabil ca la Oscar nu va rezista in fata unui oponent ca Lincoln, insa merita aplauzele noastre pentru ca ii sta alaturi.
Regia si scenariul: David O. Russell
Cu: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Jacki Weaver, Chris Tucker, Julia Stiles
Durata: 122 min
Premiera Romania: 1 februarie 2013
Nota IMDB: 8.1
Alte opinii: Angela, Marian, Rontziki
Angela says:
Nu am gasit pana acum vreo persoana nemultumita de film. Este curioasa nominalizarea filmului la opt categorii, dar dupa ce il vezi, parca dai dreptate. Nu este tocmai ceea ce creitica a obisnuit sa includa la Oscar, dar cateodata e bine sa iesi din tipare. Si mie mi-a placut de Niro fata de rolurile recente, dar mai ales actorii principali. Felicitari pentru cronica!
Teo says:
Daca nu ar fi fost nominalizat, nu cred ca m-as fi deranjat sa-l vad. Sinopsisul ala nu imi spunea nimic interesant. Asa ca asta a fost norocul lui.
Nu cred totusi ca are mari sanse la Oscar, dar e un film bine facut si care merita vazut – pentru mesajul pe care il transmite.
Am oscilat mult daca sa-i acord 8 sau mai putin, insa m-a convins cu interpretarile foarte bune.
Multumesc pentru apreciere!
Catalin Popescu says:
Filmul este senzational.. il recomand merita vazut.
Teo says:
Chiar ma intrebam ce parere au barbatii despre acest film.
Maria says:
pana acum nu mi-a trezit interseul, de fapt tot nu sunt interesata de el poate doar curioasa, sa aflu si eu de ce are atat de multe nominalizari.
Teo says:
E un film dragut, cu priza la multe categorii de public.
Sunt curioasa ce impresie iti va face.
m@ri@n says:
talent nebanuit… apoi chiar ca la Bradley era nebanuit. Sincer eu credeam ca e doar un alt actor cu look si cam atat.
Teo says: