CineMagazin

Despre filme, cu subiectivitate…

The Avengers / Razbunatorii (2012)

 

De cand nu ati mai vazut un film care sa dea pe dinafara de actiune, si care sa te mai faca sa si razi? The Avengers este cel mai nou care intra in aceasta categorie, cu un urias succes de box-office. Nu numai ca aduna o gramada de eroi – supereroi si semizei – care, in ciuda diferentelor, se unesc pentru un scop comun, ci ne si trateaza cu momente de un comic incontestabil.

Scenariul este clasic si simplu – atat de simplu, ca nici nu mai conteaza, atat timp cat eroii nostri au un motiv sa imparta pumni, gloante si sageti in stanga si-n dreapta. Iar cand nu se lupta pentru binele omenirii, isi fac timp sa se incaiere intre ei si sa isi arunce replici acide.

Care este motivul? Pe scurt, un cub energetic omnipotent este furat de Loki (personaj extras din mitologia nordica, zeu siret, malefic si razbunator) cu ajutorul unor… extraterestri. O agentie guvernamentala condusa de un fel de Morpheus (Samuel L. Jackson) impreuna cu un fel de Man in Black mai omenos, reinitiaza proiectul Razbunatorii (The Avengers), pentru a recupera cubul (caruia ei ii zic Tesseract – al naibii, fix numele dat de extraterestri!)

Restul este… nu istorie, nici tacere, ci… bumbaceala. Asistam bunaoara la bumbaceala dintre Thor (zeul naturii, al fulgerelor si al razboiului) si Loki, apoi dintre Thor si Captain America. Si Iron Man. Care se bat ca chiorii pana isi dau seama ca sunt prieteni. Apoi se mai bat cu Hulk, apoi toti cu Hawkeye, Hawkeye cu Black Widow, toti cu Loki, Thor cu Loki, Hawkeye cu extraterestrii, Hulk cu Loki (de fapt nu se bate cu el, ci il ia si da de podea cu el pana il lasa lat) si toti cu extraterestrii. Am uitat pe cineva?

Ei, ideea este ca prietenii nostri sfarama tot ce misca. In lupta pentru apararea planetei bineinteles ca se distruge jumatate de oras, masinile explodeaza spectaculos si geamurile sar in tandari, dar dihaniile metalice care coboara din cer intra pe mani bune: ale Razbunatorilor.

Pe langa faptul ca nu simti cand zboara cele doua ore de film, The Avengers se remarca intr-un mod oarecum neasteptat – la care faceam referire la inceputul textului. Trateaza subiectul cu mult umor si (auto)ironie, iar personajele sunt puse sa interactioneze intr-un mod mult mai credibil.  

The Avengers ne da sansa sa vedem mai mult din latura umana a eroilor, plus ca ii plaseaza in niste situatii hazlii de toata frumusetea. Ca sa nu mai mentionez ca arunca la gramada doi semizei nordici, cativa supereroi (Hulk se incadreaza aici?), niste men in black plus o cohorta de extraterestri fara suflet care vor sa prajeasca Pamantul. A, si doua gagici care arata traznet in costume mulate.
Ce voiati mai mult de-atat?

Regia si scenariul: Joss Whedon
Cu: Robert Downey Jr., Chris Evans, Scarlett Johansson, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Stellan Skarsgård, Samuel L. Jackson, Gwyneth Paltrow, Jeremy Renner, Cobie Smulders, Clark Gregg
Durata: 112 min
Premiera in Romania: 4 mai 2012
Nota IMDB: 8.6
Nota Cinemagazin: 7.5 / 10

Trailer:

Category: Actiune, Aventuri, SF

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*