CineMagazin

Despre filme, cu subiectivitate…

The Dictator – Dictatorul (2012)

 

Pana la Hugo, Sacha Baron Cohen parea un saltimbanc dezarticulat ce nu stia sa atraga atentia decat prin comportamente sau declaratii socante si insultatoare. In ultimul timp am observat la el o schimbare de registru, care, chiar daca nu este totala, macar lasa sa se mai vada si ceva talent.

Lasand la o parte faptul ca in Hugo aproape ca nu l-am recunoscut, Sacha Baron Cohen s-a repliat pe vechea linie BoratBruno, aducandu-i imbunatatiri. Ca o reptila care isi schimba pielea… Astfel, in The Dictator apar modificari de stil, se renunta la filmarea de tip mockumentary in favoarea unei constructii narativ-comico-romantica. Pentru ca da, de data aceasta personajul principal, maretul Aladeen, se indragosteste si ne arata ca este capabil si de sensibilitate. Una aparte, specific Borat-Coheniana, dar tot sensibilitate pana la urma.

Sa nu credeti insa ca nonconformistul actor s-a dezbarat de vechile naravuri. Pe langa umorul incisiv si parodia sfichiuitoare care te fac sa razi cu lacrimi, mai presara si unele scene care ar fi putut lipsi foarte bine din peisaj, fara sa fi diminuat vreun pic efectul general al reprezentatiei.

Asa ca ni se flutura prin fata ochilor servetele cu sperma, vase cu urina, tufe de par si, cireasa de pe tort, un penis balanganind pe la geamuri. In mod ciudat, faza cu cadavrul decapitat a reusit sa scoata niste momente comice si (aproape) deloc morbide. Asta daca n-o iei de-a fir a par, cum s-ar zice… Oricum, pentru a gusta umorul din The Dictator trebuie sa ai mintea deschisa si eliberata de preconceptii, pentru ca altfel iti va parea o bataie de joc la adresa femeilor, a raselor, a religiilor, a formelor de guvernare, a sexualitatii si a intregii lumi, in particular.

In ce priveste interpretarea, Sacha Baron Cohen a iesit in evidenta (ca de obicei) si ne-a minunat cu posibilitatile lui cameleonice de reinventare, jongland cu diferitele ilustrari ale comicului – aidoma unui scamator care scoate din joben nu numai iepuri, ci si porumbei, rate, gaini si… porci. In schimb, Anna Faris nu a reusit sa depaseasca etapa de Scary Movie, ramanand o pata fara culoare in cromatica de balci a filmului.

Adiacent, The Dictator ne ofera ocazia sa ne delectam alaturi de John C. Reilly intr-o scena de un comic absolut, clasic. Apoi ii impinge pe Megan Fox si pe Edward Norton la autoironie, trimitandu-i in pielea propriilor personaje “reale”. Si nebunia nu se opreste aici. De fapt, probabil ca nu se va opri vreodata…

Regia: Larry Charles
Scenariul: Sacha Baron Cohen, Alec Berg, Jeff Schaffer, David Mandel
Cu: Sacha Baron Cohen, Anna Faris, Ben Kingsley, John C. Reilly
Durata: 83 min
Premiera in Romania: 18 mai 2012
Nota IMDB: 6.9
Nota Cinemagazin: 7

Category: Comedie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*