CineMagazin

Despre filme, cu subiectivitate…

CineMagazin - Despre filme, cu subiectivitate…

The Edge of Heaven – Auf der anderen Seite – Yasamin kiyisinda

E un film premiat. Bine primit de public. E altfel decat sabloanele americane. Vorbeste, prin moarte, despre viata. Totusi nu mi-a lasat o impresie atat de puternica, asa cum m-as fi asteptat.

Poate ca asteptarile mele erau canalizate in alta directie, diferita de ceea ce se petrece in Auf der anderen Seite.

Ok, e realist. Reda foarte bine viata celor doi turci, tata si fiu, care locuiesc in Germania, oarecum nelalocul lor intr-un oras european, viata Istanbulului periferic, a hotelurilor orientale cu iz de praf si a strazilor mereu in panta. Poate ca e ciocnirea dintre lumi diferite, a doua civilizatii, stiluri de viata si mentalitati diferite…

Ideea e ca Ali, batranul turc, reuseste sa o ucida pe Yeter, din greseala, la betie. Yeter lucrand ca prostituata in Germania, pentru a-si intretine fiica, studenta. Care credea ca maica-sa vinde pantofi in Bremen. Nejat, fiul lui Ali, se simte vinovat si porneste in Turcia, sa o caute pe fiica ramasa orfana si sa o ajute financiar, pentru a-si continua studiile. Ei, de aici incepe o serie de intamplari care se invart in jurul politicului, a gruparilor extremiste turce, a uniunii europene si a relatiilor interstatale. Combinate cu niste coincidente (care probabil ar trebui sa-mi sugereze ce mica e lumea si cum trecem unii pe langa altii atat de des, fara insa a ne vedea…) si niste morti absurde. 

Pana la urma viata continua, fiecare e impacat cu destinul propriu, multumit ca a facut ceea ce trebuie. Si ca totul va fi bine. In cele din urma.

Finalul – intr-adevar frumos, poate cel mai frumos moment din tot filmul – te lasa un pic pe ganduri, si cu o senzatie de gol in cerul gurii.

Tara de origine: Germania / Turcia / Italia
Regizor:Fatih Akin
Scenariul:Fatih Akin
Distributia: Nurgül Yesilçay, Baki Davrak, Tuncel Kurtiz, Hanna Schygulla, Yusuf Kaba, Yelda Reynaud
Durata:122 minute
Produs de:Anka Film
Distribuit de:Independenta Film
Premiera la noi:23 mai 2008
Premiera in lume:23 mai 2007
Premii
Cannes 2007 – Cel mai bun scenariu
European Film Award 2007 – Cel mai bun scenariu
Nominalizari
Cesar 2008 – Cel mai bun film strain

Ah, era sa uit. Bonus: ceva impuscaturi si un pic de lesbianism. Soft.

Category: Drama

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*