CineMagazin

Despre filme, cu subiectivitate…

The Golden Compass / Busola de aur

 

Uite ca ii intalnim din nou in acelasi film, si la foarte scurt timp dupa ce tocmai i-am vazut intr-un altul, pe Nicole Kidman si pe Daniel Craig. De data aceasta intr-o productie de o cu totul alta natura decat Invazia.

Busola de Aur este adaptarea primului volum al trilogiei His Dark Materials scrisa de britanicul Philip Pullman.The Golden Compass, The Subtle Knife si The Amber Spyglass sunt cele trei parti ale trilogiei, la fel de cunoscuta ca si Cronicile din Narnia ale lui C.S. Lewis.

Paradoxal, chiar daca ambele trilogii au in centru un univers fantastic, cu lumi paralele in care se duce o lupta intre Bine si Rau, cu animale fabuloase, His Dark Materials este cosiderata complet opusa creatiei lui Lewis. Romanele lui Pullman sunt mai sumbre, mai complexe si se adreseaza mai mult adultilor decat copiilor, ca sa nu mai vorbim de dimensiunea lor anti-religioasa.

Si pentru ca tot faceam paralele, am mai gasit una. Busola de Aur este produs de studiourile New Line Cinema, studiouri care s-au ocupat de o alta trilogie de aceeasi factura. Ai ghicit? Stapanul inelelor. Diferenta fata de Lord of the Rings? Daca atunci s-au aruncat si au facut toate trei partile dintr-un foc, acum au fost mai rezervati si au realizat doar primul volum. Motivul ar fi in principal dorinta de a sti ce succes va avea filmul. Mai ales ca fata de Fratia Inelului, care a costat 93 de milioane de dolari, bugetul Busolei de Aur a fost de doua ori mai mare, adica vreo 180 de milioane de dolari.

Lyra are 12 ani si este orfana. Ea traieste intr-o lume paralele, foarte asemanatoare cu a noastra, dar care s-a dezvoltat intr-un fel un pic diferit. Fiecare persoana este insotita de un fel de animal de companie, un „daemon”, care este o intruchipare a propriului suflet. Daca cei ai adultilor au anumite forme, bine definite, cei ai copiilor se metamorfozeaza continuu si evolueaza in functie de starea de spirit a proprietarului.

De la un timp incep sa dispara din ce in ce mai multi copii, si circula zvonuri ca ar fi dusi undeva in nord, unde ar fi subiectii unor experimente groaznice. Cand Roger, cel mai bun prieten al Lyrei, dispare, fetita porneste in cautarea lui, hotarata sa-l salveze.

Anul:2007
Tara de origine:SUA / UK
Regizor:Chris Weitz
Scenariul:Chris Weitz, Philip Pullman
Distributia:
Nicole Kidman, Daniel Craig, Freddie Highmore, Ian McKellen, Eva Green, Dakota Blue Richards, Ben Walker, Jim Carter, Tom Courtenay, Ian McShane, Sam Elliott, Christopher Lee, Kristin Scott Thomas, Edward de Souza, Kathy Bates
Durata:113 minute
Produs de:New Line Cinema
Distribuit de:InterComFilm Distribution
Premiera la noi:14 decembrie 2007

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*