CineMagazin

Despre filme, cu subiectivitate…

Tinker Tailor Soldier Spy / Un spion care stia prea multe (2011)

 

- 3 nominalizari Oscar
- 11 nominalizari si 2 premii BAFTA

Imi venea sa zic doar atat: “Bai, e un film care te face sa-ti urnesti rotitele alea intepenite din cap (din cauza altor filme)! Poate ca o sa te doara, dar iti face bine cu siguranta.
Dar ma abtin si incerc o formulare mai colocviala.

Ce sa spun despre un film cu un titlu atat de ciudat (veti intelege pe parcurs ce inseamna), in afara de faptul ca a plouat cu nominalizari la BAFTA pentru el?
Tinker Tailor Soldier Spy e un film cu spioni (parca banuiam asta) a carui actiune se petrece in perioada Razboiului Rece. In vestita MI6 se pare ca e o cartita hranita de mama Rusie de cativa ani buni, iar treaba asta nu ii cade bine Angliei. Asa ca veteranul George Smiley (pentru a carui interpretare Gary Oldman a fost nominalizat la Oscar si la BAFTA) este rechemat la datorie, sa afle cine este spionul atat de greu de gasit.

Daca vi se pare ca subiectul nu e prea complex, vedeti filmul si apoi mai discutam.
Evenimentele se succed cu atata repeziciune (in ciuda faptului ca Tinker Tailor Soldier Spy e mai mult static) si informatiile care ti se livreaza sunt atat de fragmentate, ca te ia durerea de cap incercand sa iti dai seama “cine cu cine“, “cum” si “ce s-a intamplat“.
Asta mi se pare genial in modul de realizare a filmului. Tinker Tailor Soldier Spy creeaza cadrul perfect pentru o tema ca spionajul. Dar nu e deloc un James Bond si de aceea unii pot acuza somnolenta in timpul filmului….
Raspunsurile nu ti se ofera asa usor sau nu ti se ofera deloc, iar tu, privitor si participant la actiune, trebuie sa iti pui inteligenta in miscare. Sa gandesti adica.

Acum in legatura cu felul in care arata Tinker Tailor Soldier Spy. Unii cinefili spun ca tonurile de gri ale imaginii ba sugereaza atmosfera sumbra, ba predispun la reflectie… Mie mi-a lasat impresia ca a fost astfel filmat pentru a te proiecta in trecut, direct in anii ’70 – lucru pe care il observam in minutioasa grija pentru autenticitate.

Si nu ma refer doar la mobila, imbracaminte, masini si obiecte.
Nu stiu cum face Tomas Alfredson – inca nu am reusit sa-mi dau seama (probabil asta e ingredientul secret) – dar nu numai ca recreeaza atmosfera anilor ’70, ci face ca Tinker Tailor Soldier Spy sa para filmat atunci.
O incursiune completa in trecut, care iti da posibilitatea sa rationezi, sa aduni piesele si sa le pui cap la cap, si care, in acelasi timp, te captiveaza pana in ultimul moment.

Tinker Tailor Soldier Spy e un film lent, care “nu bate la ochi”, dar la care inca te mai gandesti multe zile dupa ce l-ai vazut. Poate pentru ca nu esti sigur daca raspunsurile pe care le-ai aflat au fost toate corecte.

Regia: Tomas Alfredson
Scenariul: Bridget O’Connor, Peter Straughan
- inspirat de romanul lui John le Carré
Distributia: Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt, Mark Strong, Toby Jones, Kathy Burke
Durata:  127 min
Premiera UK: 16 septembrie 2011
Premiera  la noi: 3 februarie 2012
Site oficial: http://www.tinker-tailor-soldier-spy.com
Soundtrack: Alberto Iglesias
nota IMDB: 7.3

Category: Crima, Drama, Mister, Thriller

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*