CineMagazin

Despre filme, cu subiectivitate…

101 Dalmatians / 101 Dalmatieni (1961)

 

Filmul Disney 101 Dalmatieni a fermecat generatii intregi cu irezistibilele sale vedete cu patru labute, povestea memorabila si o combinatie unica de umor si aventura.
Desenul este o ecranizare a cartii cu acelasi titlu a autorului britanic Dodie Smith. Versiunea originala a fost un mare succes inca de la premiera din 1961.

101 Dalmatieni marcheaza o schimbare radicala atat ca poveste cat si ca stil a filmelor Disney. “Exagerarile” animate din film reprezinta cu totul altceva decat tendinta de realism manifestata in pelicule mai vechi precum Cenusareasa si Frumoasa din Padurea Adormita.
Cea mai placuta surpriza pentru Disney este ca filmul nu si-a pierdut din farmec nici dupa deceniile care au trecut, fiind in continuare in topul preferintelor copiilor si adultilor.

Personajul malefic Cruella De Vil este astazi unul dintre cele mai cunoscute personaje negative din istoria filmului de animatie. Pur si simplu rea, fara calitati ascunse care sa mai indulceasca imaginea, Cruella a beneficiat la inceput de vocea actritei Betty Lou Gershon, care i-a dat acel timbru special, ascutit si antipatic, pe care nici un copil nu mai are cum sa il uite.

Povestea filmului incepe cand Pongo si Perdita, doi dalmatieni, se intalnesc intr-un parc londonez si reusesc sa isi faca stapanii sa se casatoreasca, pentru ca ei doi sa ajunga impreuna si sa dea nastere unei adorabile familii canine. Cei doi au 15 pui, furati de Cruella De Vil, care vrea sa ii transforme intr-o originala haina de blana. Dar puii reusesc nu doar sa scape, dar si sa puna punct planurilor unuia dintre cele mai fascinante personaje malefice marca Disney.

Stilul e plin de prospetime si de umor, dialogul e sprinten si spiritual, animatia e perfecta iar muzica foarte placuta. În ansamblu este o opera perfect realizata ce provoaca rasul în numeroase ocazii si dovedeste odata mai mult, infinitele posibilitati ale desenului animat de lung metraj.

Regizor: Clyde Geronimi, Hamilton Luske
Distributia: Betty Lou Gerson, Martha Wentworth, J. Pat O’Malley, Ben Wright, Cate Bauer, Frederick Worlock
Site oficial: disney.go.com/disneyvideos/ani…

Category: Animatie, Comedie, Familie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*