Nu va luati dupa comentariile ca trebuie sa fii doctor psihiatru sau trebuie sa ai studii de specialitate ca sa poti urmari (si intelege) meandrele discursului care se construieste intre personaje. E nevoie doar de ceva cultura generala.
Pentru cei cu sinapsele mai lente recomand vizionarea filmului la domiciliu si folosirea cu incredere a butonului de REW.
Asaaa. Despre ce e vorba in A Dangerous Method? Despre relatia dintre faimosii Freud si Jung si femeia care s-a aflat intre ei, Sabina Spielrein. Despre cum isi elaborau teoriile cei doi psihanalisti si cum de la o relatie mentor-protejat au ajuns la o ruptura ireversibila. Despre cum si-a incalcat principiile dr. Jung si s-a culcat cu o pacienta.
Reabilitata, ce-i drept, si inteligenta – atat de inteligenta incat a fost una dintre primele femei care s-au ocupat cu psihanaliza. (Finalul filmului sau un search rapid pe google va va revela ce s-a intamplat cu ea pana la urma.)
Si despre ce ne mai povesteste A Dangerous Method? Despre cum era Jung, ca doctor faimos, si Jung, ca sot infidel, sustinut de averea celei pe care nu reuseste deloc sa o paraseasca. Despre cum era Freud, evreul nu prea bogat care isi impartea ideile si visele dintr-un birou inghesuit de colectii totemice. Sau falice? (Nu am putut sa nu remarc mandria falica cu care isi vantura trabucul vesnic prezent in coltul gurii…)

Deci: A Dangerous Method e o poveste biografica.
Peisajele sunt absolut minunate, fiindca e vorba de Austria si Germania. Daca spun Viena si Schloss Belvedere e arhisuficient.
Michael Fassbender e un tip pe care nu prea l-am mai vazut pana acum. Era cat pe ce sa uit ca a aparut in Inglorious Basterds, X-Men: First Class sau in 300. Nu am vazut inca Shame, in care se pare ca a facut furori, asa ca ma voi limita la rolul de fata. Fassbender construieste un Jung care te cucereste, chiar si in momentele in care se poarta ca un porc si nu recunoste fata de Freud relatia lui cu Sabina Spielrein. Interpreteaza cu multa naturalete si reuseste sa isi lase amprenta asupra intregului film. Numai felul in care vorbeste din privire a fost suficient pentru a-l trece in categoria Like.
Viggo Mortensen e cel mai bun dintre toti. Cand apare pe ecran si incepe sa-si emita ideile cu detasare si fina ironie (am zis ca nu-si scoate trabucul din gura, nu?) iti vine sa devii fanul lui Freud si sa-i dai dreptate chiar si in cele mai aberante dintre ipoteze. Mortensen e sarea si piperul, capsuna si frisca intregului film.

Keira Knightley? Hmm, Keira mi-a lasat impresia ca a muscat mai mult decat poate sa inghita si s-a cam inecat cu rolul asta. Inca de la primele secvente, in care apare interpretand ca o isterica istericalele unei domnisoare putin masochiste, m-a pierdut. Nu intotdeauna esti credibila in rolul unei paciente cu probleme psihice daca te contorsionezi si iti muti falca din loc.
In foarte multe scene a avut niste reactii vizibil studiate, strigator la cer de interpretate si intens datatoare a unei impresii de falsitate.
Cam asta e cuvantul prin care as defini jocul ei. Fals. Ca si accentul pe care il gaseste si il pierde pe tot parcursul filmului, cand cu iz rusesc, cand german, de nici nu mai stii ce sa crezi despre saraca fata.
In concluzie: Daca nu sunteti pasionati de psihanaliza, daca va doare capul cand cititi mai mult de un paragraf dintr-o carte fara poze, si daca aveti nevoie de actiune, mai bine nu vedeti A Dangerous Method. (De fapt actiune e ceva-ceva, cand isi flutura Keira sanii dupa o partida de spanking si isi mai scapa si cate un sfarc pe-afara, dar nimic spectaculos.)
P.S. David Croneberg e ala care a regizat si Musca / The Fly (1986). Nu se poate sa nu-l stiti!
Il intalnim si pe Vincent Cassel intr-un scurt episod, carismatic asa cum il stim, frivol si obsedat, neras si outrageous.
Regia: David Croneberg
dupa cartea lui John Kerr – A Most Dangerous Method
Distributia: Michael Fassbender, Viggo Mortensen, Keira Knightley, Vincent Cassel
Durata: 99 min
Premiera la noi: 25 noiembrie 2011
site oficial: A Dangerous Method
nota IMDB: 6.7
https://www.youtube-nocookie.com/embed/664eq7BXQcM?rel=0
Jovi says:
Viggo Mortensen mi-a placut si mie cel mai mult, iar in privinta keirei (una dintre actritele mele favorite) la fel, aceeasi parere, ca rolul i-a depasit posibilitatile… sau poate s-a chinuit prea mult…
Jovi says:
Viggo Mortensen mi-a placut si mie cel mai mult, iar in privinta keirei (una dintre actritele mele favorite) la fel, aceeasi parere, ca rolul i-a depasit posibilitatile… sau poate s-a chinuit prea mult…
Jovi says:
Viggo Mortensen mi-a placut si mie cel mai mult, iar in privinta keirei (una dintre actritele mele favorite) la fel, aceeasi parere, ca rolul i-a depasit posibilitatile… sau poate s-a chinuit prea mult…