CineMagazin

Despre filme, cu subiectivitate…

Alice in Wonderland / Alice in Tara Minunilor (2010)

 

Alice in Wonderland m-a incantat si parca totusi as fi vrut mai mult de la el,
mai mult de la film, mai mult de la Tim Burton. Ma gandesc la Edward Scissorhands, Sleepy Hollow, Corpse Bride, Sweeney Todd… Sa mai observ ca in toate cele enumerate joaca talentatul, enigmaticul si iconicul Johnny Depp?

In film au fost cateva elemente esentiale care i-au dat valoare.
In primul rand atmosfera si lumea din Wonderland, genial imaginate de Burton si facute sa prinda viata de catre Robert Stromberg, acelasi production designer din Avatar. Nimic de comentat, jos palaria. Culori incredibile, peisaje care bucura ochiul (da, si cele iesite din idilicul unui basm obisnuit), personaje insolite si bine creionate.

Apoi a fost Johnny Depp in rolul Palarierului, reusind performanta sa te faca sa iubesti un ciudat cu accente de nebunie, aratand si comportandu-se bizar. As spune ca personajul principal in Alice in Wonderland e Palarierul, si ca Depp face tot filmul. Alice (interpretata de Mia Wasikowska) mi s-a parut cam stearsa si nu m-a impresionat prea mult. Si inca ceva ce mi-a placut la nebunie – bineinteles, pisica de Cheshire, cu ochii de un verde-smarald incredibil si cu ranjetul ei insinuant plutind evaporat printre lucruri.

Regina Rosie, cu capul ei supradimensionat, este interpretata magistral de Helena Bonham Carter. Cu toate astea am ramas cu nostalgia glasului pitigaiat al Mirandei Richardson care urla “Off with their heads!” in celalalt Alice in Wonderland produs in 1999 de Robert Halmi Jr &Sr.

Una peste alta, filmul lui Tim Burton a fost o incantare la privit, chiar daca finalul cam banal a alungat toata magia de pana atunci…

 • Maria says:

  atmosfera, decorul, costumele mi-au placut si mie, dar cam atat. m-a dezamagit filmul, si asteptam Dark Shadows ca pe o intorcere in forta dar din pacate am plecat de la cinema la fel de dezamagita ca si la Alice. nu stiu ce se intampla cu Burton..

  18 July 2012 at 10:46 AM
  • Teo says:

   Cam asa.
   Burton? O fi ramas fara inspiratie…

   18 July 2012 at 10:47 AM
 • Alexandru Angela says:

  si eu sunt dezamagita de film. nu s-a simit sobrietatea care-l caracterizeaza pe Burton. simteam in fiecare cadru ca lipseste ceva. totul pare retinut. povestea este ajutata de Johnny Depp si cam atat. Helena Bonham Carter la fel, nu m-a impresionat. pe Mia Wasikowska o iubesc de cand am vazut-o in Jane Eyre asa ca nu pot spune nimic de rau despre ea :) si mie imi e draga ecranizarea din ’99 :)

  18 July 2012 at 12:07 PM
 • Pilar says:

  Though Tim Burton’s Alice in Wonderland is directly inirepsd and in-part based on Lewis Carroll’s acclaimed novel, the film follows Alice ten years after the events of the original story. The official synopsis of the film as released by Walt Disney Pictures states: “Alice, 17, attends a party at a Victorian estate only to find she is about to be proposed to in front of hundreds of snooty society types. She runs off, following a white rabbit into a hole and ending up in Wonderland, a place she visited 10 years before yet doesn’t remember.”The changes you have noted most likely coincide with the new story developed by Linda Woolverton, and of course, Burton’s idiosyncratic imagination.I too enjoy the story and the original film, but have faith in Mr. Burton, and his darker, re-imagining of a wonderful classic.

  6 August 2012 at 7:38 AM

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*