CineMagazin

Despre filme, cu subiectivitate…

Argo (2012)

 

- 2 premii si 3 nominalizari Globul de Aur 2013
- 3 premii si 4 nominalizari Oscar
- 7 nominalizari BAFTA
Nota Cinemagazin: 8.5 / 10

Cu siguranta il plac mai mult pe Ben Affleck de cand este regizor (si scenarist), cu toate ca si prestatiile lui actoricesti au fost la inaltime, in majoritatea cazurilor. Dupa debutul regizoral unanim aclamat cu Gone Baby Gone in 2007, si trecand de mai mediatizatul The Town in 2010, Affleck abordeaza din dubla perspectiva (regizorala si actoriceasca) un eveniment real, o operatiune sub acoperire ale carei detalii au fost aflate tarziu, dupa declasificarea dosarului CIA: Argo.

4 noiembrie 1979. Iran. Ambasada americana din Teheran este asediata in timpul revolutiei, lucrurile scapa de sub control si toti angajatii aflati in cladire sunt luati ostatici. Doar sase persoane reusesc sa fuga, adapostindu-se in casa ambasadorului Canadei. Dar e numai o chestiune de timp pana ce revolutionarii iranieni vor afla de disparitia acestora, ii vor gasi si ii vor ucide.

Trebuie gasita cat mai repede o solutie de a-i scoate pe cei sase din tara, intr-un mod in care sa nu dea de banuit garzilor iraniene. Persoana cea mai potrivita pentru a realiza acest lucru este Tony Mendez (Ben Affleck), un agent CIA care, impreuna cu cativa oameni de la Hollywood, incearca sa puna in aplicare un plan extrem de riscant.

Argo este considerat unul dintre cele mai bune filme ale anului 2012. Ca dovada stau cele cinci nominalizari primite la Globul de Aur 2013, pentru regie, scenariu, cel mai bun film, cel mai bun actor secundar (Alan Arkin) si cea mai buna coloana sonora. (*plus 7 nominalizari la Oscar 2013)

Reconstruind cu grija atmosfera anilor ’70, Ben Affleck gaseste echilibrul intre introducerea dozei potrivite de suspans si nararea evenimentelor istorice brute. Rezultatul obtinut este un film realist (agentii sub acoperire nu fac deloc tumbe de genul lui 007), sobru, tensionat, dar in acelasi timp incarcat de emotie si speranta.

Argo este un film care nu are nevoie de analize. Pur si simplu se vede.

Regia: Ben Affleck
Scenariul: Chris Terrio
Cu: Ben Affleck, Bryan Cranston, Clea DuVall, John Goodman, Alan Arkin, Tate Donovan, Victor Garber, Kyle Chandler
Durata: 120 min
Premiera SUA: 12 octombrie 2012
Premiera Romania: 9 noiembrie 2012
Nota IMDB: 8.2

Category: Drama, Istoric, Thriller

  Pingback/Trackback

  Ultimele recomandari cinefile ale anului | blogger CU GREUTATE pe un blog CU DE TOATE

 • Stefan says:

  La multi ani !
  Un an nou fericit !

  Stefan

  31 December 2012 at 4:44 PM
  • Teo says:

   La multi ani, numai lucruri bune pentru 2013! :-)

   1 January 2013 at 12:06 PM

  Pingback/Trackback

  LA MULŢI ANI!!! « bibliodevafiliala3

  Pingback/Trackback

  Flight (2012) « AnzhelaMovies

  Pingback/Trackback

  Flight (2012) | AnzhelaMovies

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*