CineMagazin

Despre filme, cu subiectivitate…

Jocurile Foamei, filmul totem al noii generatii (The Hunger Games – 2012) – guest post de Mara Ardelean

 

La prima vedere un film creat special pentru adolescenti, cu personaje devenite eroi ai unei intregi generatii, Jocurile Foamei prezinta in realitate o metafora amara a societatii umane. Un film rascolitor, cu accente de satira sociala, cu replici acide, inspirate nu din vreun orgoliu gratuit al scenaristului, ci dintr-o lume pe nedrept impartita in cei care se distreaza si in cei care se lupta. Pentru viata.

Desi nu a avut parte de cele mai bune critici, Jocurile Foamei a fost insa incununat cu premii, ceea ce spune mult despre prejudecati si orgolii.

Am citit cartea Suzannei Collins pe tren. Si chiar daca treceam printr-o zona cu peisaje magnifice, n-am catadicsit sa-mi ridic ochii de pe carte. E lesne de inteles ca filmul l-am asteptat cu sufletul la gura. Si pot spune ca a meritat asteptarea. N-am de gand sa fac aici vreo comparatie intre carte si film, (se stie ca o poveste scrisa iti pune la bataie imaginatia big time), deci e cu atat mai fascinanta.

Povestea se intampla intr-un viitor ambiguu, pe teritoriul fostei Americi de Nord. Panemul, caci asa se numeste taramul, este impartit in 12 districte plus Capitoliul. Iar Jocurile Foamei nu sunt decat intruchiparea cadaverica a unei lumi in care moartea si entertainmentul par sa convietuiasca fara probleme.
Pusi sa se lupte pana la moarte, 24 de tineri alesi intamplator din cele 12 districte sunt trimisi in arena si ghidati de Creatorii de joc spre capcane si situatii limita, menite sa creasca simtitor cota de audienta.

Katniss Everdeen preia voluntar locul surorii ei mai mici, Prim, si ajunge sa se lupte pe viata si pe moarte in arena, in confruntarea televizata. Pe langa figurile destul de sterse ale competitorilor, Jennifer Lawrence (Katniss Everdeen) si Woody Harrelson (Haymitch) s-au evidentiat, cu atat mai mult cu cat cele doua personaje, foarte puternic conturate, de cele mai multe ori se bat cap in cap.

Un must see, potential film totem al unei noi generatii, in prim-plan cu o eroina to remember, nevoita sa depaseasca limitele unei varste lipsite de griji, sa inlocuiasca rolul unei mame rupte de realitate si sa faca rost de hrana pentru o intreaga familie, acest film deschide o usa spre cruda realitate in care oamenii bogati isi gasesc amuzamentul, batandu-si joc de cei saraci.

O actrita care a demonstrat ca poate juca roluri mari la o varsta cand alte wanna be se joaca de-a cinematografia, Jennifer Lawrence face un rol epocal, in care imbina prospetimea varstei cu alura infailibila a unei razboinice veritabile.

Regizor: Gary Ross
Scenaristi: Gary Ross, Suzanne Collins
Cu: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Stanley Tucci, Wes Bentley, Willow Shields
Durata: 142 min
Nota IMDB: 7.2

Trailer

Category: Actiune, Aventuri, Guest Post, SF

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*