CineMagazin

Despre filme, cu subiectivitate…

Rango (2011)

 

Regia: Gore Verbinski
Scenariul: John Logan
Distributia: Johnny Depp, Isla Fisher, Abigail Breslin, Ned Beatty, Alfred Molina, Timothy Olyphant
Durata:  107 min
Premiera la noi: 15 Aprilie 2011
nota IMDB: 7.4

- un premiu Oscar
- un premiu BAFTA
- o nominalizare Globul de Aur

Ei, nu arata chiar ca Johnny Depp, insa este la fel de placut sa-l asculti si sa-i urmaresti aventurile. Rango este un cameleon visator care traieste intr-o iluzie. Asa are o gramada de prieteni, o iubita perfecta, este cel mai talentat si mai curajos… intr-un cuvant, e un erou. Dar nimic nu dureaza, nu-i asa? Eroul nostru este scos brutal din lancezeala si aruncat – la propriu! – in necunoscut.

Asa incepe epopeea lui Rango …nu, stati, pe cameleonul nostru nu-l chema asa. De fapt, el nici nu e asa cum vrea sa credeti. Rango este numele sub care se prezinta intr-un bar, dupa ce strabate pustietatea desertului, pentru a impresiona rozatoarele, felinele si alte lighioane cetatene ale orasului Dirt.Va deveni Rango cu adevarat de-abia dupa ce curajul si istetimea ii vor fi puse la incercare. Si de data aceasta aventura este una reala, nu imaginara.

Povestea e mai lunga si are caracter de bildungsroman*. Dirt, orasul care arata precum i-e numele, este condus de o mana de oameni dihanii care au pus stapanire pe singura sursa de apa din desert, controland astfel totul. Rango este eroul trimis de providenta pentru a salva Dirt de la pieire. Incet-incet, el va parasi acest rol si va intelege ca pentru a reusi trebuie sa devina el insusi.

Filmul reprezinta o noua colaborare fructuoasa a lui Depp cu regizorul Gore Verbinski, dupa Piratii din Caraibe. Animatiile sunt excelent realizate, cu o atentie pentru detalii care uneori sperie cu adevarat. Personajele nu sunt simpatice si pufoase, ci arata mai degraba ca niste sobolani decazuti. Prim-planurile dezvaluie dinti nespalati, guri stirbe, barbi incalcite. Ce mai, western in toata regula. Scenele de lupta sunt dure si nemiloase, insa si cu momente pline de haz. Comicul nu e numai de situatie, ci se strecoara inteligent si in replicile personajelor, in numele lor, in gesturi, in unele stereotipii usor de recunoscut de catre iubitorii de western.

Asadar va recomand sa vizionati filmul in varianta originala, in engleza. Oricum, Rango e mai mult un film animat pentru adulti decat pentru copii, asa ca nu va fi o problema.

https://www.youtube-nocookie.com/embed/PQjJEYTiga0?rel=0

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*