(later edit) Din reactiile absolut opuse pe care le-a starnit filmul, concluzia este urmatoarea: nu mergeti cu prietena la filmul asta. Lasati fetele sa mearga la o comedie romantica si mergeti in gasca, cu baietii: o sa va distrati pe cinste. Eventual strecurati si ceva bere in locul sucului din pahar, pentru senzatii complete. Ce urmeaza este o parere absolut subiectiva.
Multa lume l-a asteptat cu nerabdare pe Ted. Produs, scris si regizat (si interpretat!) de Seth MacFarlane – creatorul serialului de succes Family Guy, filmul anunta o poveste interesanta. Cu un baietel care isi doreste ca prietenul sau cel mai bun (si unicul, de altfel), ursuletul de plus, sa prinda viata si sa ii fie amic for ever and ever… Si minune de Craciun, ursuletul a inceput sa se miste si sa vorbeasca, ajungand stire de senzatie pentru mass-media innebunita de evenimentul incredibil.
Cam pana aici dureaza minunea, pentru ca suntem proiectati mai tarziu in timp, cand baietelul nostru este deja mare, se duce la serviciu, are o iubita si locuieste singur. Ups, nu singur, pentru ca Ted, ursuletul nostru, s-a tinut de cuvant. Este si el prezent si se preocupa cu furnizarea de distractii pentru prietenul lui cel mai bun. Ted este acelasi ursulet simpatic si pufos, cu toate ca are vocea putin ingrosata de fumatul de droguri din eprubeta varsta.
Si acum vine fragmentul pe care m-am abtinut cu greu sa nu-l pun in debutul recenziei: Dragi parinti, Ted este un film care in strainatate este interzis copiilor sub 11 – 18 ani, in functie de tara respectiva. La noi trebuie sa ai 15 ani impliniti ca sa poti intra la film. Nu va speriati, nu are chiar asa de multe lucruri rele prin el, probabil ca multora dintre voi o sa va placa. Si nici macar nu aduce cine stie ce lucruri scandaloase, de care copiii vostri sa nu fi auzit / vazut deja prin presa si pe la tv. Niste injuraturi, cateva pozitii indecente, vreo cateva scene cu cafteala, cateva expresii nerecomandate minorilor, alcool, droguri – toate sunt fumate, rasuflate, uzate.
Numai ca, dragi parinti, nu ar fi atat de grave daca ar fi facute de un adult (fie el si cu mintea unui pustan de liceu). Dar sa il pui pe ursulica sa se balaceasca prin toate astea, mi s-a parut un afront la adresa tuturor ursuletilor de plus din lumea asta. E ca si cum le-ai spune copiilor ca lumea e rea si urata, si indiferent ce ai face, nu se poate schimba. Sau ca va fi mai rau… Comedia asta nu prea m-a facut sa rad. Din pacate, pentru ca Family Guy imi placuse foarte mult. Singura reusita lui Seth MacFarlane este ca nu il suport pe Ted Ursuletul. I-as trage doua palme peste boticul ala la care duce bongul sau peste labutele alea pe care si le asaza pe sanii femeilor.
Acum, dupa ce am terminat cu episodul moralizator de mai sus, nu ne ramane decat sa incercam sa vedem ce e de capul lui Ted. Impanat cu referinte (auto)ironice si parodice, cu comentarii acide la adresa multor celebritati si a altor filme, Ted vrea sa fie o comedie spumoasa, haioasa, care sa isi gaseasca rezonanta in sufletul tuturor celor care stiu cum e sa isi doreasca sa o arda aiurea si la 35 de ani.
Scenariul lasa impresia de neglijenta, avand multe scapari si urmand o linie narativa extrem de plicticoasa. Trebuie totusi sa remarc o reusita, singura care mi-a atras atentia si mi s-a parut bine realizata, si anume scena bataii dintre John (Mark Wahlberg) si Ted. O placere sa privesti… Mai ales ca este una dintre putinele comedii in care chiar ai impresia ca ursuletul e insufletit, si nu arata ca un animalut de plus agatat de umerii actorului.
Jocul actorilor? Cel mai demn de luat in seama a fost Patrick Stewart. Cum, nu l-ati vazut? A, da, el era naratorul. Mark Wahlberg mi s-a parut penibil, incercand sa arate cat de comic si in acelasi timp cat de profund poate fi personajul lui. Mila Kunis – o aparitie placuta, as usual, cu un rol cuminte si serios, dand foarte bine pe ecran. Mai primim si niste Norah Jones, Sam J. Jones si Tom Skerritt interpretandu-se pe ei insisi, plus Ryan Reynolds in rolul sosiei lui Wan Wilder. Si cam atat.
Comicul mi s-a parut vulgar, limitat, nesarat. Nu am reusit sa rad, singura senzatie cu care am ramas dupa sfarsitul filmului fiind dorinta puternica de a-i trage una in bot lui ursulica-Ted. Ah, am mai spus asta o data, nu? Cred ca incep sa ma repet.
P.S. Ce naiba o gasi lumea amuzant in glumele cu tras vanturi? Nu reusesc sa inteleg…
Regia si scenariul: Seth MacFarlane
Cu: Mila Kunis, Mark Wahlberg, Giovanni Ribisi, Patrick Warburton, Seth MacFarlane, Joel McHale, Jessica Stroup, Laura Vandervoort, Melissa Ordway
Durata: 106 min
Premiera Romania: 20 iulie 2012
Nota IMDB: 7.8
Nota Cinemagazin: 5.5 / 10
Alexandru Angela says:
cred ca tot 5.5 o sa-i dau si eu. plecasem de acasa gandindu-ma ca au pus toate fazele funny in trailer. asa a fost. dar asta nu e partea cea mai naspa… ce e mai urat au lasat in filme… aveam incredere in walhberg, dar m-a dezamagit… pacat. avea o premisa buna
Teo says:
Mda… Pacat de mutrita ursuletului ala… Dar chiar nu ma asteptam sa fie atat de prost.
m@ri@n says:
vad ca te-a enervat ursulica asta pervers. maine seara ajung in Cluj si cred ca dau o fuga sa-l vad si eu.
Teo says:
Ei, are si partile lui bune, dar macar de n-ar fi facut poante asa rasuflate! 😀
Roxana BortoÅŸ says:
N-am putut să mă uit la filmul ăsta. Din trailer părea mai bun, dar am impresia că doar trailerul e bun de ceva. Ai dreptate să-l faci ferfeniţă. Mi s-a părut deplasat ÅŸi mie felul în care au distrus imaginea unui ursuleÅ£ de pluÅŸ. Unde este frumuseÅ£ea lui Winnie the Pooh? Săracul Milne ar suferi teribil dacă ar ÅŸti ce s-a ales dintr-un ursuleÅ£ inofensiv despre care el a scris atât de frumos. Păcat! Pe IMDB ÅŸi Cinemagia are o notă incredibil de mare 7.8/10 ÅŸi 8.3/10. Nu ÅŸtiu cine dă notele ÅŸi pentru ce au fost atât de mari. Mă deranjează că filme precum East of Eden (La Răsărit de Eden) după cartea lui Steinbeck, film care a luat 3 premii ÅŸi multe nominalizări, are pe Cinemagia tot atâta punctaj ca ÅŸi Ted. Incredibil – ceva nu funcÅ£ionează!
Teo says:
Asta cam asa e, sa notezi la fel doua filme de calibru diferit spune multe despre calitatea celor care si-au dat cu parerea…
Aceste lucruri ne doare.
Pingback/Trackback
Leapsa cinefila: gazeta actorilor in rol de gazda « AnzhelaMovies
Pingback/Trackback
“Spitalul municipal” de Barbara Harrison « bibliodevafiliala3
Pingback/Trackback
Leapsa cinefila: gazeta actritelor in rol de gazda | CineAmator