CineMagazin

Despre filme, cu subiectivitate…

CineMagazin - Despre filme, cu subiectivitate…

The Cut – Taietura (2014)

the cut

 

The Cut / Tăietura (2014), cel mai recent film în regia lui Fatih Akin (Head-On, The Edge of Heaven, Soul Kitchen), cu Tahar Rahim în rolul principal (Un prophète), spune povestea unui supravieţuitor al genocidului armenilor de la începutul secolului XX, care porneşte în căutarea fetiţelor sale dispărute în timpul masacrului.

Cam asta ne zice sinopsisul. Nu stiu cum nimeresc in ultimul timp numai la filme care sapa adanc si rascolesc profund. Poate ca eu le atrag, in mod imbatabil la nivel supraconstient. 😀 Ce sa va zic despre The Cut? Ca, aidoma titlului, ne face o taietura buna direct in inima, ca sa ne-o deschida mai bine? Ca asta face filmul asta, ne deschide inimile. Ca ochii si mintile le-am tot antrenat, stim prea bine istoria si ce am facut noi ca omenire de-a lungul timpului, de iti vine sa te iei cu mainile de cap si sa fugi mancand pamantul…

Coloana sonora de o profunzime exceptionala. Scenariul brutal si duios si amar si vesel si groaznic ca viata.

Si mi-am dat seama de o chestie, stand la final pe scaun si nevrand inca sa ma ridic si sa plec in lumea de afara, in timp ce ascultam muzica si integram. Mi-am dat seama ca avem nevoie sa ne iertam. Pe noi insine. Inainte de a putea sa-i iertam pe altii. Sa ne iertam pe noi ca omenire care am facut prapad atatea mii de ani si nu stim ce am facut. Sa ne lecuim de neiertare si ne vom lecui si de razboaie si de ura si de crime. Sa putem sa ne privim copiii cum cresc fericiti si sa fim recunoscatori ca am facut o lume mai buna.

Nu am ce altceva sa va mai spun despre The Cut, decat ca are un mesaj profund si ne vorbeste tuturor. Dar astea sunt doar cuvinte… care nu pot exprima vreodata perfect emotiile si sentimentele.

Nota Cinemagazin: 8

In cinema din 8 mai 2015.

Distribuit de Independenţa Film.

Category: Crima, Drama, Istoric, Razboi

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*