CineMagazin

Despre filme, cu subiectivitate…

The Flowers of War – Jin líng shí san chai (2011)

 

Recomandarea excelenta de pe Filme-carti m-a convins sa vad The Flowers of War, o constructie ce nazuieste spre grandios si isi propune sa impresioneze din toate punctele de vedere. Realizat dupa romanul 13 Flowers of Nanjing scris de Geling Yan, filmul se plaseaza in anul 1937, imediat dupa intrarea trupelor japoneze in Nanking.

Momentul este unul tragic. Armata chineza se retrage, lasand orasul prada japonezilor. Jafuri, violuri, crime - totul este permis in vremuri de razboi. Doar o mana de soldati mai lupta, eroic, sacrificandu-si viata pentru a le salva pe-ale altora. Biserica catolica din Nanking ar trebui sa reprezinte un adapost pentru fetele care s-au refugiat acolo. E posibil ca un colonel japonez iubitor de muzica sa fie impresionat de naivitatea si tineretea lor?

The Flowers of War este un film suficient de trist (nici nu se putea altfel, avand in vedere subiectul tratat), dar frumos vizual, ca o pictura minutios pregatita. Decorul teatral, lumina potrivita, atmosfera intunecata, culorile calde si vii. Plus supradoza de drama pregatita anume sa ne adune lacrimi in coltul ochiului.

Interpretarea actorilor este punctul forte al filmului. Christian Bale exact cat si cum trebuie in rolul pseudo-preotului care ascunde o inima mare in spatele mastii barboase de betiv cinic. Alaturi de el il intalnim pe micutul Tianyuan Huang, care face un rol de exceptie, si pe Ni Ni, un nume necunoscut pana acum, dar o frumusete aparte si o prezenta greu de ignorat. Din pacate, veriga slaba in cazul lui The Flowers of War o reprezinta scenariul.

Regizorul Yimou Zhang e un fel de Spielberg asiatic. Filmografia sa include titluri ca Hero (2002), House of Flying Daggers (2004) sau Raise the Red Lantern (1991), filme de exceptie care trebuie sa se afle in lista oricarui cinefil. The Flowers of War a fost conceput in continuarea acestei linii, ca o productie grandioasa, un maret spectacol de patriotism si drame sfasietoare; are tot ce ii trebuie pentru a obtine efectul scontat (si se pare ca in China a batut toate recordurile ca incasari). Cu toate acestea, balanta scenaristica se inclina cam mult intr-o singura parte, dezechilibrand o naratiune care ar fi putut sa se apropie de perfectiune.

Momente sau gesturi care nu-si gasesc rostul, actiuni absolut ilogice ale personajelor, doar de dragul obtinerii unor scene sfasietoare (si sangeroase), hiperbolizari exagerate si scene de tip parca am mai vazut asta undeva nu fac decat sa muste din autenticitatea subiectului si sa il arunce in groapa efectelor comune.

Acestea fiind spuse, tragem linie si conchidem ca The Flowers of War este un film capabil sa ajunga destul de departe (in sufletul privitorului), un film care nu te face sa regreti ca l-ai vazut, dar de la care nu trebuie, totusi, sa ai pretentii de capodopera.

Regia: Yimou Zhang
Scenariul: Heng Liu
Cu: Christian Bale, Ni Ni, Tianyuan Huang, Xinyi Zhang, Shigeo Kobayashi, Paul Schneider
Durata: 146 min
Premiera China: 16 decembrie 2011
Nota IMDB: 7.5
Nota Cinemagazin: 7.5 / 10

Cinefilia: Angela, Adina, Laura, Adriana, Corina, Maria, Jovi, Marian, MareleEcran, Piratul, Victor, Rontz, Klausen, Cinesseur, Cinematinal, BiblioDeva, Bogdan

Category: Drama, Istoric, Razboi
  • Angela says:

    foarte la obiect cronicuta ta, asa cum ai obisnuit:) ma convinsesera si prietenii de la filmecarti, dar tu ai facut ca ideea de vizionare sa fie mai mare. trebuie sa recunosc ca imi plac dramale si ai ales tu cuvintele potrivite sa ma trimiti la vizionare. sa nu uit de christian bale:P

    5 December 2012 at 8:53 PM
    • Teo says:

      :) Multumesc, Angela! O sa iti placa filmul, nu ma indoiesc de asta! Iar Christian Bale face ce stie el mai bine… ;)

      6 December 2012 at 4:17 PM

    Pingback/Trackback

    Recomandarile CINEFILE ale saptamanii | blogger CU GREUTATE pe un blog CU DE TOATE

    Pingback/Trackback

    The Bourne Legacy « Silence's Blog

  • Angela says:

    trebuia sa revin sa-ti spun ca mi-a placut ffff mult. multumesc pentru recomandare. mi-era dor de bale intr-un rol de compozitie. o sa citesc si cartea. dramatic, dar placut. mie nu prea imi plac filmele cu drama de razboi, dar asta este frumos

    16 December 2012 at 10:12 PM
    • Teo says:

      Ma bucur ca ti-a fost de folos recomandarea mea! :)
      Sa vedem daca si restul te inspira… :D

      17 December 2012 at 1:16 PM

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*